"Românii nu sunt supărați deloc, pentru că nici nu și-au dat seama că s-a scumpit benzina. Ei de 100 de lei puneau și luna trecută, de 100 de lei pun și acum. Nu stă nimeni să măsoare cu canciocul, să vadă dacă acum a pus mai puțină sau mai multă benzină. Doar propagandiștii băsiști, acum iohanniști, spun că e o mare problemă că s-a scumpit benzina"

Mai sus aveți un citat dintr-unul dintre susținătorii regimului politic actual. Este un exemplu simplu de manipulare care este constant utilizat de susținătorii Guvernului.

Să disecăm:

1. Programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerilor menționează doar creșteri de salarii și promisiuni pentru un trai mai bun. În programul de guvernare PSD nu sunt pomenite:

- creșterea pensiilor speciale
- creșterea salariilor parlamentarilor
- creșterea prețului la gaz
- creșterea prețului la alimente
- creșterea ROBOR și automat a ratelor bancare
- scăderea salariilor din Sănătate. Aici au fost mărite cu 4%, dar au fost eliminate tichetele de masă (10% din salariu).
- creșterea accizei la combustibili

2. Înainte de creșterea accizei toate canale prietene guvernării considerau "zvonuri și atât" avertisementele conform cărora o creștere a accizei va crește și prețul combustibililor. Mihai Tudose sugera că eliminarea accizei din 2016 (Guvernul Ponta) nu a determinat scăderea prețului și că automat nu va crește prețul odată cu introducerea ei. Acest lucru s-a dovedit a fi fals (explicații AICI). Guvernarea a atenuat practic zvonul inițial al scumpirilor transmițând pe toate canalelel că nu vor fi creșteri de prețuri la combustibil. În felul asta, masa critică de votanți credincioși au preluat informația și nu au pus presiune suplimentară pe Guvern, peste cea venind dinspre populația deja critică la adresa guvernării. Mai mult, Mihai Tudose a sugerat că în cazul scumpirii prețurilor se vor organiza controale la companiile în cauză. Este o tactică prin care au creat sentimentul de fraternizare cu populația, creându-le un fals sentiment de protecție.

3. Momentul creșterii accizei a venit automat însoțit de creșteri ale prețurilor la carburanți. Dovada clară ca Guvernul știa că acest lucru se va întampla stă în faptul că nu au existat controale. De ce? Pentru că suntem într-e economie liberală, unde Guvernul nu poate spune unui privat cu cât să își vândă produsele. Prin urmare Statul trebuie să prevină din nou o creștere  a presiunii venite dinspre cei care i-au votat și schimbă tactica. Spre exemplu, unii politicieni declară că nu au văzut creșteri de prețuri. Este o abordare de grădiniță pentru că populația cea mai săracă observă cel mai rapid creșterea prețurilor.

O alternativă mai complexă prin care masa de votanți credincioși poate fi păcălită este sugerând că "Românii nu sunt supărați deloc, pentru că nici nu și-au dat seama că s-a scumpit benzina. Ei de 100 de lei puneau și luna trecută, de 100 de lei pun și acum. Nu stă nimeni să măsoare cu canciocul, să vadă dacă acum a pus mai puțină sau mai multă benzină. Doar propagandiștii băsiști, acum iohanniști, spun că e o mare problemă că s-a scumpit benzina". Este un exemplu de manipulare aplicată repetat de susținătorii actualului guvern pe cât mai multe canale media. Votanții creduli se vor identifica în timp cu aceste discursuri și vor slăbi presiunea pusă pe guvern, ajungând în cele din urmă să accepte și chiar să îmbrățișeze discursul, devenind chiar ei purtătorii lui, la scara blocului, la discuțiile despre politică cu prietenii și în general peste tot.

Acestor oameni trebuie să le explicăm că: 

a. Chiar dacă veți alimenta cu aceeași suma în continuare, până la urmă în rezervor va intra mai puțin combustibil. Drumurile dvs. nu se vor împuțina către locul de muncă, deci veți alimenta mai des pentru a compensa cantitatea de combustibil în minus.

b. Mai puțin combustibil nu e singurul efect. Toate serviciile și toate alimentele care sunt transportate prin mijloace de transport ce folosesc combustibili iși vor crește prețurile pentru a acoperi cheltuiala în plus. Prin urmare, când veți merge la piață, pe lângă faptul că o sa alimentați mai des, veți plăti mai mult pentru alimente sau veți cumpăra mai puțin.

Asemenea lui Sisif, poporul român este blestemat să rostogolească, parcă fără sfârșit, blestemul minciunilor inventate de politicienii români doar pentru ca aceștia să ajungă la averea muncită în decursul unui an de fiecare dintre românii care vor doar să trăiască, împreună cu familia, o viață mai bună.

Pe scurt, cateva concluzii:
Acesta este unul din modurile prin care anumite forțe politice își permit să promită creșteri salariale: crescând prețurile. Astfel, creșterea de salarii este anulată.

În 2017 cei care au beneficiat de creșteri consistente au fost funcționarii, pensionarii cu pensii speciale și mai ales Parlamentarii.Acest material este valabil pentru orice guvernare care a folosit aceste metode de a păcăli populația, indiferent de culoarea politică. Așa că, înainte de a lua apărarea unuia sau altuia, uitați-vă la fapte, la cifre, dar mai ales la portofel și întrebați-vă de două ori: Nu cumva ați fost păcălit?

Vezi AICI câte din promisiuni au fost respectate și câte încălcate din programul propus de PSD.