Despre alegeri

Pe scurt:

 

Pe lung:

 

11 decembrie 2016 - Alegeri parlamentare

Conform legislației electorale, vom avea un singur tur de scrutin, deci o singură șansă de a ne exprima alegerea. Rezultatul din 11 decembrie este cel final, care va da un mandat de 4 ani viitorilor noștri parlamentari, indiferent de numărul de alegători prezenți la vot.

Nu, să nu votezi nu e o formă de protest. Singurul rezultat e că alți oameni, cu propria lor viziune despre societate, viață și valori morale, vor lua această decizie pentru tine, iar tu vei fi beneficiarul procesului democratic de decizie a majorității, indiferent dacă aceasta este sau nu reprezentativă.

Și da, votul tău contează. La ultimele alegeri parlamentare, românii au avut cea mai mică prezenţă la vot din toate țările Uniunii Europene în care au avut loc alegeri, în 2012: 41,8%. Raportat la numărul de alegători prezenți, 1.174 de oameni care mergeau la vot în Ilfov, spre exemplu, influențau cu 1% rezultatul. Adică oamenii din două clădiri de birouri puteau schimba rezultatul. În același an, în celelalte țări membre UE, prezența medie la vot a fost de 68%, cea mai mare prezență fiind înregistrată în Franța: 80,4%.

Vom primi două buletine de vot, unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților. Pe fiecare în parte vom găsi listele de candidați, propuse de fiecare partid, în circumscripția electorală din care facem parte, în ordinea priorității lor la funcție. Exemplu: dacă un partid are lista completă de 10 candidați, la funcția de deputat pentru Constanța și obține 42% din voturile exprimate, primii 4 candidați de pe lista lor vor deveni deputați.

Ce este Parlamentul?

Ca orice țară democratică, România are trei puteri în stat: legislativă, executivă și judecătorească.

Parlamentul reprezintă puterea legislativă – Constituția spune că Parlamentul este „organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării‟.

Cu alte cuvinte, Parlamentul este instituția care dă legile țării, în numele poporului. Parlamentul ne reprezintă pe noi, cetățenii, pentru că noi alegem parlamentarii, prin vot liber și direct.

Ce face Parlamentul?

  • Dezvoltă și votează legile țării;
  • Validează Guvernul țării, prin acordarea unui vot de încredere;
  • Poate demite sau contesta Guvernul, prin moțiune de cenzură;
  • Poate suspenda din funcție Președintele țării sau poate cere trimiterea sa în judecată, pentru înaltă trădare;
  • Poate iniția și aproba revizuirea Constituției;

 

Cum funcționează Parlamentul?

Parlamentul României este o instituție bicamerală, formată din Camera Deputaților și Senat. Ele se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an: prima începe în februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iunie. Iar cea de-a doua începe în septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Parlamentul este o autoritate centrală - așadar, deciziile pe care le ia se aplică la nivel național. Iar mandatul său este de 4 ani.

Cum votează Parlamentul legile țării?

  • După depunerea unui proiect legislativ în Parlament, în funcție de domeniul pe care îl vizează, documentul intră, mai întâi, în dezbatere, în comisiile de specialitate. Acestea dau un aviz asupra proiectului, pozitiv sau negativ, care, însă, are doar rol consultativ. Decizia finală se ia în plen;
  • Prima cameră sesizată este camera de reflecție, care este obligată să dezbată proiectul de lege în termen de 45 sau 60 de zile. Apoi, legea este trimisă celeilalte camere, cu rol decizional, care va decide definitiv;
  • Camera Deputaților are rol de cameră decizională, în situații care vizează, spre exemplu: reglementarea sistemului electoral, organizarea, funcționarea și finanțarea partidelor politice, statutul parlamentarilor sau al funcționarilor publici, organizarea și desfășurarea referendumului;
  • Senatul are competență decizională pentru ratificarea tratatelor și a altor acorduri internaționale și pentru legi care privesc, exclusiv, organizarea și funcționarea statului, spre exemplu: legi care privesc organizarea Guvernului sau a administrației publice locale;

 

De ce ar trebui să votăm la alegerile parlamentare?

  • Pentru că depinde de noi ce fel de oameni ajung în Parlament. Dacă vrem ca ei să ne reprezinte cu adevărat, trebuie să acordăm votul nostru de încredere celor pe care îi considerăm cei mai potriviți pentru a gândi legile în funcție de care, până la urmă, funcționează societatea în care trăim;
  • Pentru că, dincolo de legi, parlamentarii au un cuvânt de spus și când vine vorba de alte două instituții fundamentale ale statului: Guvernul și Administraţia Prezidențială. Așadar, dacă vrem să avem un Guvern și un Președinte care să ne reprezinte, trebuie, mai întâi, să alegem un Parlament care să ne reprezinte;
  • Pentru că de votul nostru depinde eliminarea corupției din Parlament, care duce la blocarea a numeroase cazuri anchetate de DNA.

Linkuri utile:

Autoritatea Electorală Permanentă

Biroul Electoral Central

Registrul Electoral

Agenţia Naţională de Integritate

Guvernul României

Ministerul Afacerilor Externe

Parlamentul României

________________________________________